Klimaatregelingen

Leer hoe je efficiënt een klimaatregeling beoordeeld

Trainingsinformatie

In de moderne personenauto is het aircosysteem geëvolueerd tot een compleet klimaatregelsysteem. Iedere technicus zal er in de werkplaats dan ook mee te maken hebben.

Om moderne voertuigen goed te kunnen onderhouden en repareren is, behalve de kennis van het koudemiddelcircuit, ook kennis van de diverse aanvullende systemen die in de klimaatregeling van moderne personenauto's worden gebruikt noodzakelijk. Denk hierbij aan klimaatbeheersing aan de hand van bijvoorbeeld luchtvochtigheid binnen en buiten, de zon-intensiteit en eventuele luchtvervuiling. Tijdens de training zal de opbouw en werking van moderne klimaatregelsystemen worden behandeld. Daarnaast is er aandacht voor diagnose en reparatie van deze systemen.

Na het volgen van de online training en de praktijkdag Klimaatregelingen is de deelnemer in staat storingen aan klimaatregelsystemen volgens verschillende diagnosestrategieën op te sporen.

Leerdoelen

 • Het uitvoeren van een basiscontroles aan het koudemiddelcircuit van een airco-installatie met behulp van een voelpuntentabel.
 • Beschrijven van de functie en locatie van de sensoren en actuatoren van een klimaatregeling.
 • Beschrijven van de werking van de sensoren en actuatoren van een klimaatregeling. · Interpreteren van meetwaarden van de sensoren van een klimaatregeling.
 • Toepassen van diagnoseapparatuur in relatie tot een klimaatregeling.
 • Elektrisch schema’s voor een klimaatregeling interpreteren.
 • Uitvoeren van kalibratieprocedures aan stelmotoren.
 • Vervangen, programmeren en configureren van airco-modules.

Aanvullende informatie

 • Nederlands
 • 1,5 uur online training als voorbereiding en 1 dag praktijktraining
 • Autotechnici niveau 3
 • Voorkennis: Certificaat Aircosystemen
 • De deelnemer ontvangt een AutoNiveau-certificaat na het succesvol afronden van de online training, de aanwezigheid op de praktijkdag en het behalen van de eindtoets.
 • Deze training is onderdeel van het technisch opleidingsplan en kan niet los worden aangekocht.

Kenmerken

Klantbeoordeling

Gemiddelde beoordeling {{ product.Name }}

Schrijf je in voor het opleidingsplan:

Technisch Opleidingsplan

Koskamp Opleidingen biedt het Technisch Opleidingsplan aan voor automonteurs. Allereerst wordt er bepaald welk niveau u als monteur heeft, zodat u altijd uitgedaagd wordt en er geen onderwerpen worden behandeld die u zelf al onder de knie heeft.

Onderhoud en reparatie aan e-voertuigen Batterijmanagement

Na het volgen van de online-training en de praktijkdag kent de deelnemer de opbouw en de werking van de HV-batterij en het laadsysteem. Bovendien is de deelnemer in staat om reparaties uit te voeren aan de HV-batterij. Daarnaast is veel aandacht voor veilig werken aan e-voertuigen zoals in NEN 9140 beschreven, zodat na het volgen van deze training is voldaan aan de verplichte update over veilig werken aan e-voertuigen.

Onderhoud en reparatie aan e-voertuigen Aandrijving

Na het volgen van de online training en de praktijkdag is de deelnemer in staat om zelfstandig volgens fabrikantsvoorschrift onderhoud en reparaties uit te voeren aan de complete aandrijflijn van e-voertuigen. Daarnaast is er veel aandacht voor veilig werken aan e-voertuigen zoals in NEN 9140 beschreven, zodat na het volgen van deze training is voldaan aan de verplichte update over veilig werken aan e-voertuigen.