Technisch Opleidingsplan niveau 3

Systeemkennis en regelingen

Metingen aan Sensoren

Tijdens het diagnosticeren van sensoren zijn bepaalde metingen noodzakelijk om de oorzaak van een storing vast te stellen. Het meten met de scoop kan deel uitmaken van de diagnose. De noodzakelijk scoop instellingen en signaalbeoordeling van de verschillende sensoren zullen in de training “Metingen aan sensoren” diepgaand en praktijkgericht behandeld worden, zodat u de verzamelde kennis direct kunt toepassen in de werkplaats.

Metingen aan Actuatoren

Tijdens het diagnosticeren van actuatoren zijn een aantal metingen noodzakelijk om de oorzaak van een storing vast te stellen. Het meten en beoordelen van het actuatorsignaal kan deel uitmaken van de diagnose. De noodzakelijk scoop instellingen en signaalbeoordeling van de verschillende actuatoren zullen in de training “Metingen aan actuatoren” diepgaand en praktijkgericht behandeld.

Motormanagement Benzine Brandstofsystemen

Door de modernisering van de hedendaagse motormanagementsystemen is het diagnose stellen lastiger geworden. Door u diagnosesysteem efficiënt in te zetten kan de diagnose doelmatig worden uitgevoerd. Naast het diagnosesysteem blijft systeemkennis en het juist interpreteren van meetgegevens van het diagnosesysteem onmisbaar.

Motormanagement Benzine Regelstrategieën

De motormanagementsystemen zoals deze vandaag de dag in voertuigen zijn gemonteerd hebben naast de emissie systemen ook steeds meer systemen en regeling voor het verbeteren van de motorprestatie. Door al deze technieken zijn er steeds meer regelingen opgenomen in de motortegeleenheid en wordt diagnose stellen steeds lastiger.

Motormanagement Diesel Brandstofsystemen

De dieselmotoren en dieselmotormanagementsystemen zijn steeds verder door ontwikkeld zodat de prestaties en emissies sterk zijn verbeterd. Door al deze nieuwe technieken zijn de verschillende uitvoeringen en de complexiteit in het dieselsysteem toegenomen. Tijdens de training worden de herkenningspunten van een dieselmotormanagementsysteem belicht en worden de verschillende sensoren en actuatoren en regelkringen besproken.

Motormanagement Diesel Regelstrategieën

In de "Motormanagement Diesel Regelstrategieën" worden de emissie en vermogensregelingen diepgaand behandeld. De praktijkdag staat geheel in het teken van het interpreteren van uitgelezen data en de relatie tot de diverse regelkringen. Kortom deze dag waarin systeemkennis centraal staat is onmisbaar bij het stellen van diagnose aan moderne dieselsystemen.

Datanetwerken geavanceerd

Bijna alle moderne voertuigen zijn uitgerust met een CAN-bus (Controller Area Network) of een datanetwerk. Naast de al langer toegepaste CAN-bus worden steeds meer nieuwe voertuigen uitgerust met een LIN-bus (Local Interconnect Network) in de toepassing regen- of lichtsensor. De diagnose aanpak van CAN-bus of datanetwerken is ander dan de conventionele elektrische installaties.

ABS, Stuur en Stabiliteitssystemen

De remsystemen in de huidige voertuigen zijn uiteenlopend voorzien van diverse regelsystemen. De regelsystemen geven de bestuurder ondersteuning in gevaarlijke situaties. Om deze systemen doelmatig te kunnen diagnosticeren is basiskennis over de functie en werking noodzakelijk

Klimaat regelingen

Op de moderne personenauto is airco al lang geen optie meer maar standaard aanwezig. Dit brengt met zich mee dat er steeds meer voertuigen met een aircosysteem in de werkplaats verschijnen. Om de klanten optimaal te kunnen bedienen is kennis van de verschillende airco- en verwarmingssystemen nodig. Niet alleen de diagnose maar ook de werking en bediening zijn hierbij belangrijk

Onderhoud en reparatie aan e-voertuigen batterijmanagement

De elektrische en hybride voertuigen zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Een belangrijk onderdeel van deze voertuigen is het batterijpakket. Naast het voertuig is ook de laadpaal een belangrijke schakel in de elektrificeren van de mobiliteit. Om klanten die in het bezit zijn van deze e-voertuigen optimaal van service te voorzien is de opbouw, werking en systeemkennis noodzakelijk.

Onderhoud en reparatie aan e-voertuigen Aandrijving

Bij elektrische en hybride voertuigen zijn naast het accupakket de aandrijflijn met elektromotor en aandrijfassen de grootste verschillen ten opzichte van de auto met een verbrandingsmotor. Het koppel van een elektromotor is direct maximaal beschikbaar vanaf het wegrijden, hiervoor zijn extra aanpassingen in de aandrijving nodig om dit koppel te beheersen en de aandrijving betrouwbaar te maken.

Terugwinnen Mobiele Airco (F-gassen)

Door een aanpassing in de wetgeving mogen vanaf 1 januari 2015 alleen gecertificeerde medewerkers een airco-installatie leegzuigen en mag de leverancier van koudemiddelen deze alleen leveren aan bedrijven waar een gediplomeerde F-gassen medewerker werkzaam is. Om hieraan te voldoen is het diploma “Terugwinnen Mobiele Airco” voor minimaal één medewerker een vereiste.